Det er en gammel skole MLS-løsning for stopptid i verdenscupen

Av alle de tidlige utviklingene under 2022 FIFA verdensmesterskap, kan den viktigste for fremtiden for spillet være den overraskende mengden pausetid tjenestemenn har lagt til kamp til kamp.

Under veiledning fra FIFA har turneringsdommere forlenget slutten av omganger og kamper i historisk grad så langt, med halvdeler som noen ganger strekkes med så mye som 15 minutter eller 33 %. Og som et resultat dukker noen opp igjen ideen om å introdusere en stadionklokke som stopper etter dommerens skjønn, slik at spillere og ledere i det minste vet hvor mye mer tid de skal forberede seg på.

Det er en grei følelse. Men det er også verdt å huske at Major League Soccer en gang prøvde noe lignende, om enn av en annen grunn.

Da MLS ble lansert i 1996 for å gi USA sin første førsteklasses utendørsliga siden NASL ble kastet 12 år tidligere, inkluderte den flere funksjoner designet for å gjøre sporten mer attraktivt for uformelle amerikanske sportsfans.

Den som huskes mest er sannsynligvis en-mot-en-skytingen i utbryterstil for å avgjøre uavgjorte seriekamper på full tid, med vinneren som tjener ett poeng og taperen går uten noen. Det var også et best-av-tre-sluttspillserieformat, og på grunn av dimensjonene til arenaer som ble bygget som amerikansk fotballstadioner, var tilskuddet for lagene til å bruke baner langt smalere enn gjeldende FIFA-anbefalinger på 70 yards.

Og til poenget, klokken i MLS-kamper i 1996 trosset den internasjonale modellen og speilet andre populære amerikanske idretter, og teller ned fra 45:00 til 0:00 i hver halvdel. Da det ble en betydelig spillestopp, ga dommeren et signal til tidtakeren om å stoppe klokken. Og da klokken traff null, stoppet spillet umiddelbart.

Det tok 10 år for MLS å gå helt bort fra sine unike regler og vedta det internasjonale fotballforbundets styres lover. Men nedtellingsklokken varte bare gjennom 1999, og viste i sin levetid mange begrensninger.

Det mest overraskende kan være at selv om det teoretisk sett kan gjøre tiden mer trofast mot stopp i spillet, har det i virkeligheten sannsynligvis forkortet spill. Dommerne var relativt konservative, da de ga signalet til tidtakeren om å stoppe klokken, vanligvis bare for lengre pauser. Det er ikke i tråd med det spillets lover sier, som er at pausetid bør vurderes for noen av følgende årsaker (direkte sitat fra IFABs lover):

• erstatninger
  • vurdering og/eller fjerning av skadde spillere
  • kaster bort tid
  • disiplinære sanksjoner
  • medisinske stans tillatt av konkurransereglene, f.eks. "drikke"-pauser (som ikke bør overstige ett minutt) og "kjølepauser" (XNUMX sekunder til tre minutter)
  • forsinkelser knyttet til VAR "sjekker" og "anmeldelser"
  • enhver annen årsak, inkludert enhver betydelig forsinkelse før en omstart (f.eks. målfeiringer)

I tillegg førte nedtellingsklokken til en forskjell i hvordan slutten av omganger og kamper spilte ut. Nærmere bestemt måtte lag som presset på for en uavgjort eller et vinnermål sent holde et øye med klokken fordi kampen bokstavelig talt endte i det øyeblikket den slo 0:00. I den nåværende formen for å holde tid, er det generelt forstått at dommere vil tillate et angrep til å fortsette gjennom fullføring selv om teknisk stoppetid skulle være fullført.

Men disse timingreglene brukes fortsatt i fotball på videregående skoler og høyskoler i USA (hvor de går før MLS), og kan være en guidepost hvis det virkelig var fart mot å ha en stadionklokke som reflekterer dommernes se nærmere.

Og med teknologien som er tilgjengelig nå på profesjonelt nivå, vil de sannsynligvis fungere bedre nå enn de gjorde for mer enn to tiår siden. Klokkestopp kan indikeres gjennom stemmekommunikasjonsenhetene matcher dommere rutinemessig bærer, eller kanskje til og med kontrollert av en håndholdt enhet dommeren bærer under kampen.

Og det finnes måter å unngå den vanskelige plutselige slutten som skjedde i MLS. En mulighet er å ha to samtidige klokker utstilt, en som representerer medgått tid og en som representerer dommernes klokke. Når den første treffer 45 eller 90 minutter, fryser de - omtrent som de gjør nå - og lar kontrollen over de siste minuttene fortsatt være ansvarlig for bare dommeren.

Selvfølgelig kan klagen på overdreven stansetid også sortere seg selv. I tirsdagens kamper var tiden lagt til kampene mellom Danmark og Tunisia, mellom Mexico og Polen og mellom Frankrike og Australia innenfor mer rutinemessige rammer. Hvis dommerne holder orden på å kompensere strengere for stans, kan selve stansene reduseres.

Ikke bare vil det dempe tidssløsing, det kan også gjøre høyt trykk – noe som fører til flere feil, mer feilaktige berøringer og flere stopp i sin natur – mindre attraktivt på grunn av den ekstra energien som kreves for å spille lengre kamper.