Olympic Snowboard Big Air-finale for menn, flest ryttere noensinne lander på 1800-tallet ettersom sporten utvikler seg raskt

Da støvet – eller snøsprayen – hadde lagt seg på snowboard big air finalen for menn tirsdag, hadde syv ryttere landet en 1800, et snowboardtriks med øvre grenser som involverte fem hele rotasjoner.

Kinas Su Yiming, Norges Mons Roisland, Canadas Max Parrot, Japaneren Hiroaki Kunitake, USAs Chris Corning, Norges Marcus Kleveland og Japaneren Takeru Otsuka landet alle trikset i løpet av finalen med tre løp, der rytternes to beste løp. regnet (men måtte være forskjellige triks).

En rytter, Corning, landet til og med den unnvikende quad cork 1800 (tilføyd fire flips utenfor aksen), som få ryttere har landet i konkurranse.

Yiming, Roisland og Parrot landet på pallen med henholdsvis gull, sølv og bronse; Yiming og Parrot la til medaljesamlingen sin etter å ha tjent henholdsvis sølv og gull i slopestyle-finalen for menn forrige uke.

Beijing 2022 slopestyle bronsemedaljevinner Mark McMorris forsøkte 1800-tallet på sitt andre og tredje løp i big air-finalen, men klarte heller ikke å lande rent.

Slopestyle-arrangementet for menn skapte overskrifter med en dommerkontrovers etter at dommerne ikke la merke til at Parrot bommet på et grep på hans høyest scorende løp, og tok kneet hans i stedet for foran på brettet. Gitt at Yiming og McMorris endte innen tre poeng fra ham, ville det sannsynligvis ha rystet opp pallen.

Men heldigvis ble ikke dommerne en historie i herrefinalen.

Det var en spennende konkurranse som så big air – omtrent som for menn og kvinners halfpipe og slopestyle tidligere i disse spillene – velv inn i sin neste æra. Tenk på dette: ved OL i Pyeongchang 2018, i big airs debut, tok Canadas Sebastien Toutant gull med en bakside 1620 som fikk 89.50.

Spol frem til 2022, og en bakside 1620 endte opp med å være et "sikkerhetstriks" for rytterne som fortsatte med å true pallen - og ja, det høres latterlig ut. Men da Corning tok fram baksiden quad 1800 melon på sitt første løp – og bare den tredje av finalen til det punktet – ble det klart at dette ikke kom til å bli en vanlig snowboardkonkurranse.

Det laveste trikset av Parrots to som talte var en trippel 1620 Weddle-grip foran. På 76.25 var det faktisk det laveste trikset av noen av de tre pallrytternes seks scorede løp. Parrot tjente 94.00 for sin drosje (switch foran) trippel 1800 Indy grab på Run 2.

Det nederste av Roislands to triks som telte mot poengsummen hans, på 82.50, var en bakside 1620 melon grab på Run 3. Hans frontside 1800 Indy på Run 1 tjente 89.25.

I mellomtiden var gullvinneren Su hele 1800-tallet, hele veien. På sitt første løp landet han en massiv frontside 1800 tailgrab for en poengsum på 89.50. På sin andre trampet han en enda større bakside trippel 1800 Indy for sin høye poengsum på 93.00.

17-åringen var allerede den første rytteren noensinne som landet 1800-tallet to veier i en FIS-konkurranse (en backside triple cork 1800 og en frontside 1800), noe han gjorde i desember. Han gikk videre og gjorde det ved OL for å vinne Kinas første OL-gull i snowboard noensinne. Faktisk var Su den første mannlige snowboardkjøreren som landet på OL-pallen for Kina.

Su er bare to måneder unna sin første store karrieretittel etter at han tok gull i Steamboat World Cup i desember, og ble den første kinesiske snowboardkjøreren som tok verdenscuppallen i enten big air eller slopestyle i sin tredje verdenscupstart.

Nå kan han legge til olympiske gull- og sølvmedaljer til CV-en. Su representerer neste generasjon av slopestyle og big air for menn.

Stemningen etter den olympiske big air-finalen var jublende, som seg hør og bør. Det var den minst kontroversielle av de tre fristilfinalene for menn og viste frem sportens utrolige nylige fremgang og globale talentmasse.

Hvis det imidlertid er en advarsel å komme fra arrangementet, er det at hypen rundt 1800 ikke bør overhale det grunnleggende om hva ryttere bedømmes på: amplitude, vanskelighetsgrad og landing.

Amplitude er bokstavelig talt i stand til å kvantifiseres, og landing er også lett å oppdage, takket være de blå linjene malt på landingsrampen. Vanskelighet er det mest subjektive av kriteriene.

Den "hellige gral" til snowboard er å kunne snurre alle fire veier: frontside, backside, cab og switch backside. Switch backside anses som den vanskeligste fordi ryttere må ta av blind på sin ikke-dominante fot. FIS-dommerhåndboken sier eksplisitt "å nærme seg funksjonen med ryggen mot den (baksiden eller bytte bakside) gjør manøveren vanskeligere."

Det var noen få tilfeller i big air-finalen av ryttere som utførte switch-backside-triks – som McMorris' switch backside triple 1620 stalefish på Run 1 eller andre kanadiske Darcy Sharpes switch backside triple 1620 Indy på Run 2 – som virket understreket, spesielt gitt at noen rytternes frontside trippel 1620-tallet skåret høyere enn deres motstykker på baksiden.

Naturligvis er typen grep, amplituden og landingen også avgjørende, men ryttere som gjør de mest tekniske versjonene av triksene sine, bør ikke bli diskontert når noen andre legger til 180 graders rotasjon.

Seerne vil også legge merke til triks med flere rotasjoner og progresjon generelt sett har en tendens til å bli belønnet høyere ved OL, mens konkurranser som X Games legger mer vekt på stil og spinnretning. Rytterne kan skreddersy løpsutvalget til den gitte konkurransen, men OL – enten snowboardpurister liker det eller ikke – setter tonen for de neste fire årene med progresjon.

Til slutt hadde Corning den eneste quad 1800 i konkurransen - noe som, når han gikk inn i finalen, virket som om det kanskje ville være nødvendig for å vinne gull.

Billy Morgan landet tidenes første quad 1800 i 2015. Kleveland landet den første backside quad 1800 i konkurranse på X Games Aspen i 2017. Otsuka tok den første frontside quad 1800 på X Games i 2021.

I slopestyle-finalen for menn ved disse lekene ble Su den første til å lande en trippel 1800 ved vinter-OL. Lekene tok igjen alt som skjedde de siste fire årene – og satte deretter en ny standard for de neste.

Baren er hevet i snowboard slopestyle og big air. Og i løpet av de neste fire årene vil vi få se Su bli den nye fanebæreren – til slutt ta stafettpinnen fra sin barndomshelt, McMorris, den mest dekorerte slopestyle-rytteren gjennom tidene.

Hva blir det neste? Vel, i oktober 2021 landet Su en bakside 1980 under treningsleir i Saas-Fee, Sveits. Finske Rene Rinnekangas ble verdens første til å lande den i konkurranse på X Games i januar. Ingen landa det på disse lekene. Det vil ikke være tilfelle på Milano Cortina 2016.