Tidlige mål i verdenscupfinalen kan være mer en forbannelse enn en velsignelse

Når verdensmesterskapet i Qatar 2022 når sin knockout-fase, er det viktigere enn noen gang å score først. Forskning har funnet ut at å score åpningsmålet gir lag en mer enn 80 % sjanse for seier i VM-utslagskamper, med ett stort unntak.

Da Kieran Trippier scoret med et frispark i 5. minutt i VM-semifinalen mot Kroatia i 2018, trodde England-fansen kanskje at de hadde en fot i finalen.

Og noen år senere i 2021 hadde Englands Luke Shaw ballen i nettet i finalen i UEFA Euro 2020 før noen fans i det hele tatt hadde fått plass.

Men ved begge disse anledningene var England på den tapende siden.

Noen vil kanskje kalle dette "typisk England", men faktisk kan det å score veldig tidlig i viktige kamper noen ganger være mer en forbannelse enn en velsignelse.

Dette gjelder spesielt VM-finalen.

Det svenske sportsvideoløsningsfirmaet Spiideo, som jobber med det spanske og kroatiske landslaget, slo seg sammen med University of Oxfords statistikkekspert Matthew Penn for å se på hvordan tidspunktet for åpningsmålet påvirker lagenes sjanser til seier.

De fant ut at å score først i en VM-utslagskamp gir et lag 82 % sjanse til å vinne kampen. Når man ser på tidspunktene for de første målene, viste dataene at å score åpningsmålet mellom det 75. og 90. minutt gir en vinnersjanse på 97 %. Hvis åpningsmålet scores i løpet av de første 15 minuttene av en kamp, ​​faller dette til 77 % sjanse for seier ettersom motstanderen har mer tid til å komme tilbake i kampen.

Dette antyder at, ikke overraskende, å score først gir lagene den beste sjansen til å vinne en VM-utslagskamp.

Men når det kommer til selve VM-finalen, fører veldig tidlige mål generelt ikke til seier.

Penn sier at av de åtte VM-sluttspillene der åpningsmålet har blitt scoret i løpet av de første 15 minuttene, har seks av de åtte lagene som har scoret først tapt kampen.

Den siste gangen det skjedde var i 2006 da Zinedine Zidane ga Frankrike ledelsen fra straffemerket i det syvende minuttet før Marco Materazzi utlignet etter 19 minutter. Italia vant finalen på straffespark.

Det endelige tapende laget tok også ledelsen i de første 15 minuttene av finalen i verdenscupene i 1974, 1962, 1958 og 1954, så vel som i 1966 da Vest-Tyskland scoret i det 12. minutt før England kom tilbake for å vinne 4- 2 i tilleggstid.

Penn sier "dette tyder på at å score et tidlig mål kanskje ikke er like fordelaktig i en verdenscupfinale", og at det til og med kan være "psykologisk ufordelaktig."

I mange av disse finalene klarte laget som slapp inn åpningsmålet å få en rask utligning. England var på nivå etter 18 minutter i 1966, og Nederlands tidlige ledelse i 1974 ble annullert av Vest-Tyskland etter 25 minutter. I 1954 klarte Ungarn faktisk å være foran 2-0 etter åtte minutter, bare for Vest-Tyskland å utligne med 18 minutter før de vant 3-2.

VP of Product hos Spiideo, Fredrik Ademar sier at å score tidlig "ofte kan ende opp med å invitere til mer press og flytte spillets momentum," og at selv om det i form av sannsynlighet øker sjansene dine for å vinne, må lagene "være både taktisk og mentalt forberedt på disse øyeblikkene» for å sikre at en tidlig ledelse blir til seier.