Costa Rica senker New Zealand for å kvalifisere seg til verdensmesterskapet

De hadde mesteparten av besittelsen og de fleste mulighetene. De hadde til og med ballen på baksiden av nettet etter en instinktiv avslutning på nært hold fra den talismaniske spissen Chris Wood, men dommer Abdulla Hassan Mohamed krente av målet for en forseelse fra Matthew Garbett.

The All Whites of New Zealand var selvsikre og skarpe, men fotball på elitenivå er ofte fylt og uforsonlig. Lag vinner og taper kamper på et øyeblikk. Etter bare tre minutter, timet veteranspissen Joel Campbell, en gang fra Arsenal, løpet sitt til perfeksjon for å koble til med et lavt innlegg fra tenåringen Jewison Benette og la ballen hjem, 1-0.

Det var Costa Ricas første og siste angrep i første omgang. Ticos hadde sin drømmestart. De var 87 minutter unna å vinne den siste VM-billetten. New Zealand forble fattet og utnyttet nøling i det costaricanske forsvaret til å skape fare og en mengde sjanser etter femten minutter. Med målmunnen på hans nåde burde Alex Grieve gjort det bedre. I det 36. minutt krevde New Zealand straffe for et dytt på Wood, men det ville ikke dommeren.

Ved pause gjorde Costa Rica endringene, og hentet Kendall Waston, 34, og Bryan Ruiz, 36, samt Carlos Martinez. Ticos er et aldrende lag, men de fullførte Concacaf-kvalifiseringen med nitten poeng fra de siste syv kampene for å bringe Panama til fjerdeplass. Veteranene viste sin erfaring og vilthold etter pause. Ruiz var iherdig og ga litt fremdrift. Det åpnet seg plass for Costa Rica da New Zealand gikk på jakt etter en utligning.

Den nivelleren kom aldri. I stedet ble Kosta Barbarouses utvist for et dårlig utfall, og tok ut ankelen til Calvo. Denne gangen kunne New Zealand klage lite, men med 22 minutter igjen jaget de hvite kampen, et mål og en mann under. Det var hardt for All Whites, en ung og tett sammensveiset gruppe som tok steg under trener Danny Hay. De fortsatte å kjempe, noe som gjorde den numeriske ulempen irrelevant, men etter å ha spilt en av deres beste kamper til nå, sto de tomhendte.

"Prestasjonen var fenomenal," sa Hay i et flashintervju, og innrømmet at laget hans manglet prikken over i'en. – Det var åpenbart et så skuffende mål å slippe inn, men responsen etter det var utrolig fra spillerne. Vi dominerte kampen totalt. Vi var oppsiktsvekkende. Selv med ti mann dominerer vi et lag som nå skal til VM. Måten på målet vi slapp inn kommer til å gjøre vondt i lang tid.»

Mens rop om "Ticos" ringte rundt på stadion, ble Costa Rica den 32. og siste verdenscupfinalisten. Ticos fullfører verdenscupoppstillingen, og går inn i gruppe E sammen med Spania, Tyskland og Japan. Costaricanerne møter Spania i åpningskampen 23. november, to dager etter at Senegal og Nederland sparker i gang VM.